UMIN試験ID | UMIN000024074 |
---|---|
受付番号 | R000027697 |
科学的試験名 | 統合失調症の発症機序と食事療法に関する研究 ーグルテン感受性とグルテンフリー食による治療可能性ー |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/10/04 |
最終更新日 | 2020/03/23 18:06:47 |
日本語
統合失調症の発症機序と食事療法に関する研究
ーグルテン感受性とグルテンフリー食による治療可能性ー
英語
Gluten sensitivity among the patients with schizophrenia and the possibility of therapeutic effect of gluten free diet
日本語
統合失調症のグルテン感受性とグルテンフリー食の治療効果の検討
英語
Gluten sensitivity and therapeutic effect of gluten free diet for schizophrenia
日本語
統合失調症の発症機序と食事療法に関する研究
ーグルテン感受性とグルテンフリー食による治療可能性ー
英語
Gluten sensitivity among the patients with schizophrenia and the possibility of therapeutic effect of gluten free diet
日本語
統合失調症のグルテン感受性とグルテンフリー食の治療効果の検討
英語
Gluten sensitivity and therapeutic effect of gluten free diet for schizophrenia
日本/Japan |
日本語
統合失調症
英語
schizophrenia
精神神経科学/Psychiatry |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
日本の統合失調症患者でのグルテン感受性を調査し、その症状、重症度、治療反応性との関連を調査する。さらにオープン試験として、グルテン感受性がある統合失調症患者でのグルテンフリー食の効果を検討する
英語
To clarify the gluten sensitivity and its relationships between symptoms , severity, and drugs responsibility among the patients with schizophrenia in Japan and effectiveness of gluten free diet for the schizophrenia patients with gluten sensitivity.
その他/Others
日本語
統合失調症患者のグルテン感受性に関する抗体を測定し、抗体陽性者へのグルテンフリー食による治療効果を検討する
英語
To measure the antibody related to gluten sensitivity with the plasma obtained from the patients with schizophrenia.
To investigate the effectiveness of gluten free diet for the schizophrenia patients with gluten sensitivity, open trail with gluten free diet for two weeks is performed
検証的/Confirmatory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
グルテン感受性の評価は、抗組織トランスグルタミナーゼ IgA 抗体、the deamidated gliadin peptide IgA抗体、抗グリアジンIgA, IgG抗体の抗体価で判断する。
グルテンフリー食の治療効果については、投与前と投与2週間後のPANSSを比較して行う。改善があればグルテンフリー食を継続して4週目、8週目にPANSSを評価する
英語
Assessment of gluten sensitivity is determined by the titer of tissue transglutaminase IgA antibody, the deamidated gliadin peptide IgA antibody, gliadin IgA antibody, gliadin IgGa nti body.
The effectiveness of gluten free diet is assessed by PANSS before and two weeks later of taking gluten free diet. Improved patients is assessed at four and eight weeks.
日本語
グルテン感受性群と非感受性群の比較は、精神症状の評価はPANSS(陽性・陰性症状評価尺度)、、重症度はCGI-S、社会機能はGAF, SOFAS(PSP)、QOL-26で評価して行う
グルテンフリー食の治療効果については、投与前と投与2週間後にCGI-Iを用いて評価する
英語
The comparison between gluten sensitivity group and gluten negative group is performed by PANSS, GAF, SOFAS, QOL-26.
The effectiveness of gluten free diet is assessed by CGI-I
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
グルテン感受性のある統合失調症患者に2週間グルテンフリー食を投与して、症状の改善を観察する。精神症状の評価尺度(PANSS)20%もしくはCGI-I3以上と判定された場合は最大8週間までグルテンフリー食を継続する。
英語
gluten sensitive patients with schizophrenia have gluten free diet for two weeks. Patients whose symptoms are improved (PANSS score decrease twenty percents or CGI-I score above three at two weeks) continue gluten free diet for eight weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
DSM-5(アメリカ精神医学会 精神障害の診断と統計マニュアル第5版)のによる統合失調症の診断基準をみたすもの
主治医より本研究の趣旨を理解することができ、参加可能と診断されたもの
文書にて自由意志による同意が得られたもの
英語
patient who met the criteria of schizophrenia in the DSM-5
patient who can understand the purpose of this study and be approved to participate by doctor
patient who can provide written informed consent
日本語
著しい興奮、粗暴行為、自傷行為がみられる患者
自殺企図が認められる患者
主治医が同意能力に問題があると認めたもの
薬物依存、乱用をみとめるもの
英語
patient with remarkable excitement, violent action, self-injurious behavior
patient with social behavior
patinet who can't provide written informed consent
patient who have substance abuse or dependent
280
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 山田 恒 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yamada Hisashi |
日本語
兵庫医科大学
英語
hyogo medical college
日本語
精神科神経科
英語
department of psychiatry
日本語
兵庫県西宮市武庫川町1-1
英語
1-1, mukogawatyo, nisinomiya city, hyogo
0798-45-6051
hisa0820@hyo-med.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 山田恒 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | yamada hisashi |
日本語
兵庫医科大学
英語
hyogo medical college
日本語
精神科神経科
英語
department of psychiatry
日本語
兵庫県西宮市武庫川町1-1
英語
1-1, mukogawatyo, nisinomiya city, hyogo
0798-45-6051
hisa0820@hyo-med.ac.jp
日本語
兵庫医科大学
英語
hyogo medical college
department of psychiatry
日本語
日本語
精神科神経科
日本語
英語
日本語
兵庫医科大学
英語
Hyogo College of Medicine
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
医療法人好寿会美原病院
英語
Mihara hospital
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
中間解析等の途中公開/Partially published
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5474459/
日本語
統合失調症群60名と健常対照群50名を比較した。両群間で、グルテン感受性を有する割合に有意な差は認められなかった。しかし、グルテン感受性群は非グルテン感受性群に比べて、抗精神病薬の投与量がより多く、治療抵抗性患者の割合がより高いことが判明した。グルテン感受性関連また、AG-IgG血漿濃度が高いほど有意に治療抵抗性を呈しやすいことが分かった。また、グルテン制限食による食事療法を入院患者1例に行ったところ、グルテン感受性関連抗体価の減少に伴い、精神症状、身体症状の改善を認めた。
英語
There was no significant difference in gluten sensitivity between groups schizophrenia and controls. AG-IgG plasma concentration was significantly higher in patients with schizophrenia than in controls. Treatment-resistant patients in gluten sensitivity were significantly much more than those in non-gluten sensitivity. We found that AG-IgG concentration in treatment-resistant patients is significantly higher than that in non-treatment-resistant patients.
2019 | 年 | 03 | 月 | 22 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 04 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
「グルテン感受性と身体・精神症状の関連および、グルテンフリー食の治療有効性の検討」UMIN000038700に統合し、解析を行うため、本研究は終了となりました。
英語
2016 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000027697
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000027697
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |