UMIN試験ID | UMIN000024195 |
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受付番号 | R000027853 |
科学的試験名 | 血中脂質濃度を規定する食品の組み合わせに関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/10/01 |
最終更新日 | 2023/04/03 11:47:42 |
日本語
血中脂質濃度を規定する食品の組み合わせに関する研究
英語
Observational study of combination of food intake on serum lipid concentration
日本語
食品の組み合わせ研究
英語
Combination of food intake on serum lipid concentration
日本語
血中脂質濃度を規定する食品の組み合わせに関する研究
英語
Observational study of combination of food intake on serum lipid concentration
日本語
食品の組み合わせ研究
英語
Combination of food intake on serum lipid concentration
日本/Japan |
日本語
脂質異常症
英語
dyslipidemia
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
脂質異常症予防や治療に有効な食品の組み合わせを明らかにすることを目的とする。
英語
To clarify the protective diet for dyslipidemia, desirable combination of foods are studied.
その他/Others
日本語
コレステロール含有量の多い食品の血中脂質濃度に及ぼす影響
英語
Effects of cholesterol-rich foods intake on serum LDL-cholesterol concentration are assessed.
日本語
血中LDL-コレステロール濃度
英語
Serum LDL-cholesterol concentration
日本語
英語
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
日本人
英語
Japanese
日本語
・サプリメントあるいは健康食品常用者
・習慣的に高強度のスポーツを行っている者
・妊婦
・何らかの疾患の薬物療法中の者
英語
Supplement or health food user
Athlete
Pregnant
Patient under medical treatment
200
日本語
名 | 千寿子 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Chizuko |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
日本語
日本女子大学
英語
Japan Women's University
日本語
家政学研究科 食物・栄養学専攻
英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Human Sciences and Design
112-8681
日本語
東京都文京区目白台2-8-1
英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku, Tokyo
81-3-5981-3274
maruyama@fc.jwu.ac.jp
日本語
名 | 千寿子 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Maruyama |
ミドルネーム | |
姓 | Chizuko |
日本語
日本女子大学
英語
Japan Women's University
日本語
日本女子大学 栄養教育臨床栄養学研究室
英語
Clinical Nutrition Education Laboratory, Japan Women's University
112-8681
日本語
東京都文京区目白台2-8-1
英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5981-3428
maruyama@fc.jwu.ac.jp
日本語
その他
英語
Clinical Nutrition Education Laboratory,
Japan Women's University
日本語
日本女子大学 栄養教育臨床栄養学研究室
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kieikai of the Nakashima foundation and
Japan Women's University
日本語
旗影会, 日本女子大学
日本語
財団/Non profit foundation
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
日本女子大学 ヒトを対象とした実験研究に関する倫理審査委員会
英語
The Ethic's Commitee of Japan Women's University
日本語
東京都文京区目白台2-8-1
英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5981-3773
n-shien@atlas.jwu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
The protocol was not released.
未公表/Unpublished
https://doi.org/10.3390/nu14122442
213
日本語
アルコール摂取量が男1日30g以上、女は20g以上の飲酒習慣がある14名と、調査日前日大量飲酒者1名を除外した198人について解析した。
肥満者は男性21%、女性6%、高TG血症者は男性のみで26%を占めた。
簡易FFQから伝統的日本食パターン(野菜、海藻・きのこ・こんにゃく、果物、魚、大豆・大豆製品、塩蔵品)と洋食パターン(飽和脂肪酸供給食品、脂、卵・魚卵・モツ、菓子・甘味)が抽出された。伝統的日本食パターンスコアはBMI,血中TG、ALP、LAP、脂肪肝インデックスと負の関連を示した。
英語
From the short FFQ, the traditional Japanese (TJ) pattern (greater intakes of vegetables, seaweed/mushrooms/konjac, dairy, fruits, fish, salty, and soybeans/soy products) and the Westernized pattern (greater intakes of saturated-fat-rich foods, oily, egg/fish-eggs/liver, and sweets) were identified. The TJ pattern score showed an inverse relationship with BMI, TG, ALP, LAP, and fatty liver index.
2023 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
英語
日本語
男性98名、女性102名について解析した。職業は常勤が男性85.4%、女性67.6%、女性の10.8%が主婦であった。肥満者は男性の21%女性の6%であり、高トリグリセライド血症者は男性のみで26%を占めた。
英語
198 (96 men and 102 women) subjects were included in all analyses. Study participants who worked full time accounted for 85.4% of men and 67.6% of women, and 10.8% of the women were housewives. The proportions with obesity were 21% in men and 6% in women. Hypertriglyceridemia was significant only in men, affecting 26%.
日本語
2016年9月から2018年10月に、東京および近郊在住の20~49歳をポスター、リーフレット、e-mailなどで募集した。薬物療養中、妊婦・授乳婦、高強度の運動習慣のある者、サプリメント・健康食品利用者は除外した。
参加者は検査日の前1週間のうち平日2日、休日1日の食事を秤量して記録した。検査は日本女子大学において、12時間の絶食後に行い、体格測定と採決を行った。また、栄養指導評価用に丸山らが開発した簡易食品摂取頻度調査(Plus1Minus1)に解答した。
英語
Japanese residents of Tokyo and surrounding districts, 20 to 49 years of age, were recruited to participate in this study by poster, leaflet and e-mail from September 2016 to October 2018. Patients taking medications, those who were pregnant, nursing women, those engaged in high-intensity exercise, and individuals habitually consuming dietary supplements or functional foods were excluded. Participants were asked to keep three-day (two weekdays and one weekend day) dietary records during the week just before the examinations. Anthropometric measurements and fasting blood collection were conducted at Japan Women's University in the morning following an at least 12 h fast. The very short food intake frequency questionnaire named "Plus1Minus1", designed for assessment and evaluation in nutrition education practice by Maruyama et al., was used.
日本語
なし
英語
None.
日本語
BMI,臍周囲径、血圧、総コレステロール、LDLコレステロール、HDLコレステロール、トリグリセライド、アスパラギン酸アミノ基転移酵素、アラニンアミノ基転移酵素、アルカリフォスファターゼ、ロイシンアミノペプチダーゼ、γ-グルタミルトランスペプチダーゼ、総ビリルビン、直接ビリルビン、脂肪肝インデックス
英語
BMI, umbilical circumference, blood pressure, total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, triglyceride, aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, alkaline phosphatase, leucine aminopeptidase, gamma-glutamyl transpeptidase, total bilirubin, and direct bilirubin, and the "fatty liver index".
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2016 | 年 | 09 | 月 | 12 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 18 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
食品別摂取量と血中脂質濃度との関連を調べる
英語
The relations between consumption volume of foods and serum lipid concentration are assessed.
2016 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2023 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000027853
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000027853
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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