UMIN-ICDS 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000024575
受付番号 R000028280
科学的試験名 シークヮーサー果汁の継続摂取による血圧改善作用に関するプラセボ対照二重盲検並行群間比較試験
一般公開日(本登録希望日) 2016/10/27
最終更新日 2017/06/15 14:22:36

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
シークヮーサー果汁の継続摂取による血圧改善作用に関するプラセボ対照二重盲検並行群間比較試験


英語
A Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Comparison Study of Effects of Daily Ingestion of Shiikuwasha (Citrus depressa Hayata) Juice on Blood Pressure.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
シークヮーサー果汁の継続摂取による血圧改善作用


英語
Effects of Daily Ingestion Shiikuwasha (Citrus depressa Hayata) Juice on Blood Pressure.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
シークヮーサー果汁の継続摂取による血圧改善作用に関するプラセボ対照二重盲検並行群間比較試験


英語
A Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Comparison Study of Effects of Daily Ingestion of Shiikuwasha (Citrus depressa Hayata) Juice on Blood Pressure.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
シークヮーサー果汁の継続摂取による血圧改善作用


英語
Effects of Daily Ingestion Shiikuwasha (Citrus depressa Hayata) Juice on Blood Pressure.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常人


英語
Healthy adults

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
シークヮーサー果汁を8週間継続摂取することによる血圧改善作用について検討し、その有用性を明らかにすることを目的とする。また、副次的に脂質代謝改善作用及び血糖改善作用についても検討し、シークヮーサー果汁の効果を総合的に評価する。


英語
To prove clinical benefits associated with daily shiikuwasha juice ingestion for 8 weeks on blood pressure and also to investigate the potential health benefits of shiikuwasha juice including improvement in lipid and glucose metabolism.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
摂取4週後、摂取8週後の収縮期血圧および拡張期血圧


英語
Systolic and diastolic blood pressure at 4 and 8 weeks after ingestion of test meals.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
TC、LDL-C、HDL-C、TG、空腹時血糖値、HbA1c、体重、BMI、体脂肪率


英語
TC, LDL-C, HDL-C, TG, fasting plasma glucose, HbA1c, body weight, BMI, body fat percentage.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification

はい/YES

動的割付/Dynamic allocation

いいえ/NO

試験実施施設の考慮/Institution consideration

施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.

ブロック化/Blocking

はい/YES

割付コードを知る方法/Concealment

知る必要がない/No need to know


介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
シークヮーサージュース95 mL/日を8週間継続摂取する。


英語
Daily ingestion of 95 ml of shiikuwasha juice for 8 weeks.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
プラセボ飲料95 mL/日を8週間継続摂取する。


英語
Daily ingestion of 95 ml of placebo beverage for 8 weeks.

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

30 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

70 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 来所時収縮期血圧が130 mmHg以上160 mmHg未満の者
2. 本試験の参加について文書にて同意を得た者


英語
1. Subjects whose SBP in a clinic is >=130 mmHg and <160 mmHg.
2. Subjects who agree to participate in this study with a written informed consent.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 高血圧症により医師による治療、投薬、生活指導を受けている者
2. 二次性高血圧症(慢性糸球体腎炎、腎盂腎炎、原発性アルドステロン症、褐色細胞腫、クッシング症候群、甲状腺機能亢進症など)の者または疑いのある者
3. 重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、届出が必要な感染症などに罹患している者
4. 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
5. 血圧測定、血液検査で著しい異常が認められる者
6. 高度の貧血のある者
7. 閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者
8. 薬物または食品(特に柑橘類)に対しアレルギー症状を示す恐れのある者
9. 血圧に影響を与える医薬品、健康食品、サプリメント(ペプチド、酢酸、γ-アミノ酪酸、杜仲葉配糖体、フラボノイド、セサミン、クロレラ、オリーブ葉、オリーブオイル、ニンニク、食物繊維、トマト、葉酸、ヒハツ抽出物などの成分を含有)を常用している者
10. 過度の喫煙者及びアルコールの常用者ならびに食生活が極度に不規則な者
11. 摂取開始前16週間以内に400mL献血を行った女性、または摂取開始前12週間以内に400mL献血を行った男性。また、摂取開始前4週間以内に200mL献血または2週間以内に成分献血を行った者
12. 妊娠中または妊娠している可能性のある女性、および授乳中の女性
13. 他の臨床試験に現在参加しているか、あるいは1カ月以内に参加していた者
14. その他、試験責任医師が不適格であると判断した者


英語
1. Subjects who are under physician's advice, treatment and/or medication for hypertension.
2. Subjects who have (or suspected) secondary hypertension such as chronic glomerulonephritis, pyelonephritis, primary aldosteronism, phaeochromocytoma, Cushing's syndrome, hyperthyroidism, etc.
3. Subjects with serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, gastrointestinal diseases, and/or affected with infectious diseases requiring reports to the authorities.
4. Subjects with major surgical history relevant to digestive system such as gastrectomy, gastrorrhaphy, enterectomy, etc.
5. Subjects with unusually high and/or low blood pressure and/or abnormal hematological data.
6. Subjects with severe anemia.
7. Pre- or post-menopausal women complaining obvious physical changes.
8. Subjects who are at risk of having allergic reactions to drugs or foods (especially citrus fruits).
9. Subjects regularly take medicine, functional foods and/or supplements (peptide, acetic acid, GABA, geniposidic acid, flavonoids, sesamin, chlorella, olive leaves, garlics, dietary fiber, tomatoes, folic acid, long pepper extract, etc.) which potentially affect the blood pressure.
10. Heavy smokers, alcohol addicts or subjects with disordered lifestyle.
11. Subjects who donated either 400ml whole blood within 12 weeks (men) /16 weeks (women) or 200ml whole blood within 4 weeks or blood components within 2 weeks prior to the current study.
12. Pregnant or lactating women or women expect to be pregnant during this study.
13. Subjects who currently participate in other clinical trials or participated within the last 4 weeks prior to the current study.
14. Any other medical and/ or health reasons unfavorable to participation into the current study judged by the principal investigator.

目標参加者数/Target sample size

40


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語

ミドルネーム
教授 西平 順


英語

ミドルネーム
Prof. Jun NISHIHIRA, M.D., Ph.D.

所属組織/Organization

日本語
北海道情報大学


英語
Hokkaido Information University

所属部署/Division name

日本語
医療情報学部医療情報学科


英語
Department of Medical Management and Informatics

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2


英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan

電話/TEL

011-385-4411

Email/Email

nishihira@do-johodai.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語

ミドルネーム
センター長 西平 順


英語

ミドルネーム
Dir. Prof. Jun NISHIHIRA, M.D., Ph.D.

組織名/Organization

日本語
北海道情報大学 


英語
Hokkaido Information University

部署名/Division name

日本語
健康情報科学研究センター


英語
Health Information Science Center

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
〒069-8585 北海道江別市西野幌59番2


英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan

電話/TEL

011-385-4430

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

nishihira@do-johodai.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Hokkaido Information University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
北海道情報大学


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Clock Work Inc.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社クロックワーク


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語
日本


英語
Japan


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語


英語

住所/Address

日本語


英語

電話/Tel


Email/Email



他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

北海道情報大学 保健センター(北海道)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2016 10 27


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2016 09 29

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2016 10 28

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2017 01 23

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2017 02 06

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2017 02 13

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2017 03 31


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2016 10 26

最終更新日/Last modified on

2017 06 15



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000028280


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000028280


研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名