UMIN-ICDS 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000025761
受付番号 R000029583
科学的試験名 食品由来成分の効能探索試験
一般公開日(本登録希望日) 2017/01/26
最終更新日 2018/07/18 13:48:40

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
食品由来成分の効能探索試験


英語
An exploratory study on the effect of functional food

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
食品由来成分の効能探索試験


英語
An exploratory study on the effect of functional food

科学的試験名/Scientific Title

日本語
食品由来成分の効能探索試験


英語
An exploratory study on the effect of functional food

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
食品由来成分の効能探索試験


英語
An exploratory study on the effect of functional food

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
該当せず


英語
Not applicable

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
機能性食品含有飲料を摂取した時の血糖上昇抑制効果を検討する。


英語
To evaluate the effect of functional food containing beverage on blood glucose increase.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
有効性項目:糖負荷後の血糖値の曲線下面積(AUC)
安全性項目:副作用発現率


英語
Efficacy : Area under the curve of blood glucose level.
Safety : Incidence of adverse effects

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

4

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
Ⅰ期にプラセボ飲料1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅱ期に機能性成分1種含有飲料1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅲ期に機能性成分2種含有飲料(低用量)1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅳ期に機能性成分2種含有飲料(高用量)1本を1回摂取。各期の飲料摂取30分後に糖75gを摂取する。


英語
Subjects take a bottle of placebo beverage once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of one kind of functional food containing beverage once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (low dose) once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (high dose) once in a day. In each time, subjects take 75g of glucose 30mins after beverage intake.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
Ⅰ期に機能性成分1種含有飲料1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅱ期に機能性成分2種含有飲料(低用量)1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅲ期に機能性成分2種含有飲料(高用量)1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅳ期にプラセボ飲料1本を1回摂取。各期の飲料摂取30分後に糖75gを摂取する。


英語
Subjects take a bottle of one kind of functional food containing beverage once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (low dose) once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (high dose) once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of placebo beverage once in a day. In each time, subjects take 75g of glucose 30mins after beverage intake.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
Ⅰ期に機能性成分2種含有飲料(低用量)1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅱ期に機能性成分2種含有飲料(高用量)1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅲ期にプラセボ飲料1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅳ期に機能性成分1種含有飲料1本を1回摂取。各期の飲料摂取30分後に糖75gを摂取する。


英語
Subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (low dose) once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (high dose) once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of placebo beverage once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of one kind of functional food containing beverage once in a day. In each time, subjects take 75g of glucose 30mins after beverage intake.

介入4/Interventions/Control_4

日本語
Ⅰ期に機能性成分2種含有飲料(高用量)1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅱ期にプラセボ飲料1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅲ期に機能性成分1種含有飲料1本を1回摂取。ウォッシュアウト6-9日後に、Ⅳ期に機能性成分2種含有飲料(低用量)1本を1回摂取。各期の飲料摂取30分後に糖75gを摂取する。


英語
Subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (high dose) once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of placebo beverage once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of one kind of functional food containing beverage once in a day. After 6-9 days washout, subjects take a bottle of two kinds of functional food containing beverage (low dose) once in a day. In each time, subjects take 75g of glucose 30mins after beverage intake.

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

70 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
空腹時血糖値が100 mg/dL以上130mg/dL未満の者をスクリーニング対象者とし、スクリーニング時の経口ブドウ糖負荷試験(75 g OGTT)において、境界型(日本糖尿病学会基準)または血糖値正常高値(空腹時血糖値100 mg/dL以上110 mg/dL未満かつ負荷後2時間血糖値140 mg/dL未満)と確認された者


英語
Subjects whose past fasting blood glucose levels were between 100 mg/dL or more and less than 130 mg/dL are screened by 75 g OGTT and subjects who are diagnosed as borderline hyperglycemia or high normal blood glucose will be selected.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1)試験期間中に妊娠を希望する者、妊婦(妊娠している可能性のある場合を含む)あるいは授乳期の者
(2)心臓、肝臓、腎臓に疾患を有する者(他の疾病の合併症である場合も含む)
(3)循環器系疾患の既往歴のある者
(4)薬物及び食物アレルギーのある者
(5)アルコール多飲者及び過度の喫煙者
(6)食生活が極度に不規則な者
(7)本試験に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、健康食品等を常用している者
(8)その他、試験責任(分担)医師が当該試験の対象として不適当と判断した者


英語
(1)Subjects who are planned to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating.
(2)Subjects with disease on heart, liver, kidney or other organs complication.
(3)Subjects with a previous history of disease on circulatory organs
(4)Subjects who have allergic reaction to drug medicine and food.
(5)Subjects who drink alcohol a lot and smoke a lot.
(6)Subjects who have an extremely irregular dietary habit.
(7)Subjects who constantly use supplements and/or functional foods (including Food for Specified Health Uses) affecting the test results.
(8)Subjects who are judged as unsuitable for the study by the principal investigator for other reasons.

目標参加者数/Target sample size

28


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語

ミドルネーム
村山 宣人


英語

ミドルネーム
Norihito Murayama

所属組織/Organization

日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社


英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.

所属部署/Division name

日本語
研究部


英語
Research Institute

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
京都府相楽郡精華町精華台八丁目1番1


英語
8-1-1 Seikadai, Seika-cho, Soraku-gun, Kyoto 619-0284, Japan

電話/TEL

050-3182-0588

Email/Email

Norihito_Murayama@suntory.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語

ミドルネーム
渡辺 斉志


英語

ミドルネーム
Hiroshi Watanabe

組織名/Organization

日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社


英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.

部署名/Division name

日本語
研究部


英語
Research Institute

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
京都府相楽郡精華町精華台八丁目1番1


英語
8-1-1 Seikadai, Seika-cho, Soraku-gun, Kyoto 619-0284, Japan

電話/TEL

050-3182-0593

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

H_Watanabe@suntory.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語


英語

住所/Address

日本語


英語

電話/Tel


Email/Email



他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2017 01 26


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2017 01 25

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2017 03 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date


入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2017 05 15

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2017 05 31


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2017 01 20

最終更新日/Last modified on

2018 07 18



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000029583


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000029583


研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名