UMIN試験ID | UMIN000025863 |
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受付番号 | R000029738 |
科学的試験名 | コーティング加工グルコサミン塩酸塩摂取時の血中動態の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/01/26 |
最終更新日 | 2018/09/05 13:17:13 |
日本語
コーティング加工グルコサミン塩酸塩摂取時の血中動態の検討
英語
Investigation of blood kinetics at the time of ingestion of coating processed glucosamine hydrochloride
日本語
コーティング加工グルコサミン塩酸塩摂取時の血中動態の検討
英語
Investigation of blood kinetics at the time of ingestion of coating processed glucosamine hydrochloride
日本語
コーティング加工グルコサミン塩酸塩摂取時の血中動態の検討
英語
Investigation of blood kinetics at the time of ingestion of coating processed glucosamine hydrochloride
日本語
コーティング加工グルコサミン塩酸塩摂取時の血中動態の検討
英語
Investigation of blood kinetics at the time of ingestion of coating processed glucosamine hydrochloride
日本/Japan |
日本語
健常男性
英語
Healthy male
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
コーティング加工グルコサミン塩酸塩とコーティング加工なしグルコサミン塩酸塩の血中動態の比較
英語
Comparison of blood kinetics of coating processed glucosamine hydrochloride and no coating processed glucosamine hydrochloride
薬物動態/Pharmacokinetics
日本語
英語
日本語
グルコサミンAUC0-10h
英語
Area under the curve of plasma glucosamine levels
日本語
グルコサミンのCmax、各時点のグルコサミン濃度
英語
maximum plasma glucosamine levels, glucosamine concentration at each time point
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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コーティング加工グルコサミン塩酸塩を単回摂取する
英語
Intake of coating processed glucosamine hydrochloride
日本語
コーティング加工なしグルコサミン塩酸塩を単回摂取する
英語
Intake of no coating processed glucosamine hydrochloride
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
年齢20歳以上64歳以下の健常な男性
英語
Healthy males from 20 to 64 years of age
日本語
(1) 健康食品、特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品、また本研究の評価に影響を及ぼす可能性のある医薬品を常用している者
(2) 糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患等の重篤な疾患のある者及びその既往症を有する者
(3) 研究に関連してアレルギー発症のおそれがある者
(4) 治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患既往症を有する者
(5) 脳梗塞や心臓疾患等でワルファリン(製品名:ワーファリン、ワーリン、アレファリン、ワルファリンK等)を服用している者、研究期間中にワルファリンを服用する必要がある者
(6) 本研究への参加同意取得1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床試験に参加予定の者
(7) 生活習慣アンケートの回答結果から、被験者として不適当と判断された者
(8) 事前検査の身体測定値、理学検査値及び臨床検査値に、基準範囲から著しく外れた値がみられる者
(9) その他、実施医師責任者が被験者として不適当と判断した者
英語
(1) Subjects routinely taking medicine or health food that may affect the evaluation of the study
(2) Subjects who has under treatment or a history of serious disease(e.g., diabetes, liver disease, kidney disease, or heart disease)
(3) Subjects having possibilities for emerging allergy related to the current study
(4) Subjects who are under medication or having a history of serious diseases for which medication was required
(5) Subjects taking warfarin (product name: Warfarin, Warin, Alephrine, Warfarin K etc) for cerebral infarction or heart disease etc., those who need to take warfarin during the research period
(6) Subjects who have participated in other clinical study within the last one month prior to the current study or are planned to participate in other clinical study after informed consent for the current study
(7) Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of lifestyle questionnaire
(8) Subjects who are judged as unsuitable for the current study based on the results of clinical and physical preliminary examination
(9) Subjects judged as unsuitable for the study by the investigator for other reasons
6
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 宮崎 厚徳 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Atsunori Miyazaki |
日本語
日油株式会社
英語
NOF CORPORATION
日本語
食品研究所
英語
Functional Foods Research Lab.
日本語
神奈川県川崎市川崎区千鳥町3-3
英語
3-3, Chidori-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki, Kanagawa
044-281-2502
atsunori_miyazaki@nof.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 辻 紳介 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shinsuke Tsuji |
日本語
株式会社TTC
英語
TTC Co., Ltd
日本語
試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
東京都渋谷区恵比寿西1-20-2西武信用金庫恵比寿ビル
英語
Seibu Shinkin Bank Ebisu Bldg.,1-20-2, Ebisunishi, Shibuya-ku, Tokyo
03-5459-5329
s.tsuji@ttc-tokyo.co.jp
日本語
その他
英語
TTC Co., Ltd
日本語
株式会社TTC
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英語
日本語
その他
英語
NOF CORPORATION
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日油株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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英語
2017 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
主要評価項目である、摂取前を基準としたAUC0-10h、副次評価項目のCmaxに有意差は見られなかった。各時点の血中グルコサミン濃度では、摂取1時間後のグルコサミン濃度で、対照食品が被験食品と比較して有意に高値を示し(p = 0.001)、摂取2時間後も対照食品は被験食品より高値であった。しかし、摂取3時間後、4時間後では逆に被験食品が対照食品よりも高値であったことから、コーティングにより吸収が遅くなった結果と考えられる。
本研究では、有意差はないものの、摂取前を基準としたAUC0-10h、Cmaxの平均値は、対照食品より被験食品摂取時の方が高値であった。
安全性について、本研究条件下で有害事象は発生せず、研究食品の安全性に問題はないことが確認された。
英語
There was no significant difference in AUC 0 - 10 h, which is the main evaluation item before ingestion, and Cmax of the secondary evaluation item.
In the blood glucosamine concentration at each time point, the control food showed a significantly higher value (p = 0.001) than the test food at the glucosamine concentration after 1 hour of ingestion, and After 2 hours of ingestion, the control food was higher than the test food.
However, on the contrary, after 3 hours and 4 hours of ingestion, since the test food was higher than that of the control food, it is considered that the absorption slowed down due to the coating.
Although there was no significant difference in this study, the average value of AUC 0 - 10 h, Cmax based on pre - ingestion was higher than that of the control food when ingesting the test food.
Regarding safety, no adverse events occurred under this research condition, and it was confirmed that there was no problem in the safety of the research food.
日本語
英語
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試験終了/Completed
2017 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 27 | 日 |
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英語
2017 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000029738
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000029738
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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