UMIN試験ID | UMIN000027767 |
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受付番号 | R000031820 |
科学的試験名 | 機能性成分配合調味料による 食後中性脂肪上昇抑制効果の検討 (クロスオーバー無作為化プラセボ比較試験) |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/06/21 |
最終更新日 | 2017/12/14 15:14:29 |
日本語
機能性成分配合調味料による
食後中性脂肪上昇抑制効果の検討
(クロスオーバー無作為化プラセボ比較試験)
英語
A clinical study for evaluating the efficacy of seasoning containing functional ingredients on the suppression of the elevation of postprandial serum triglyceride. (Randomised, placebo controlled crossover study)
日本語
機能性成分配合調味料による
食後中性脂肪上昇抑制効果の検討
英語
A clinical study for evaluating the efficacy of seasoning containing functional ingredients on the suppression of the elevation of postprandial serum triglyceride.
日本語
機能性成分配合調味料による
食後中性脂肪上昇抑制効果の検討
(クロスオーバー無作為化プラセボ比較試験)
英語
A clinical study for evaluating the efficacy of seasoning containing functional ingredients on the suppression of the elevation of postprandial serum triglyceride. (Randomised, placebo controlled crossover study)
日本語
機能性成分配合調味料による
食後中性脂肪上昇抑制効果の検討
英語
A clinical study for evaluating the efficacy of seasoning containing functional ingredients on the suppression of the elevation of postprandial serum triglyceride.
日本/Japan |
日本語
健常な成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を摂取した際の、食後中性脂肪上昇抑制効果を確認する
英語
To evaluate the efficacy of test food on the suppression of the elevation of postprandial serum triglyceride.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血中中性脂肪値の経時的変化及び血中濃度曲線下面積(AUC)(摂取前~6時間後)
英語
Time course of serum triglyceride level and AUC (area under the curve)(0-6hrs)
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
機能性成分配合調味料,野菜
英語
Seasoning containing functional ingredients, vegetable (1 day)
日本語
機能性成分未配合調味料,野菜
英語
Seasoning not containing functional ingredients, vegetable
日本語
介入なし
英語
No intervention
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20~60歳の男女
(2)事前検査時の空腹時中性脂肪値が120~199mg/dLの方を優先的に選抜する
(3)事前に当該臨床試験の説明を受け、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Healthy individuals aged 20 to 60 years old
(2) Individuals whose fasting serum triglyceride levels are from 120 mg/dL to 199 mg/dL.(3) Individuals giving written informed consent
日本語
(1)試験結果に影響のある医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品等の常用者
(2)妊娠中または妊娠を予定している者、および授乳中の者
(3)心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の罹患歴および現病歴がある者
(4)アルコール多量飲酒者
(5)食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(6)医薬品および食物にアレルギーがある者
(7)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(8)当該試験開始前月までに成分献血あるいは全血200mL献血を行った者
(9)当該試験開始3ヶ月前までに全血400mL献血を行った男性
(10)当該試験開始4ヶ月前までに全血400mL献血を行った女性
(11)当該試験開始12ヶ月前までの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(12)当該試験開始12ヶ月前までの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(13)試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Individuals who use oral medication, supplements and/or functional foods affecting lipid metabolism
(2) Individuals who are pregnant or breast-feeding, or have the will of pregnancy during the study period.
(3) Individuals who are suffered from or under treatment of serious disease (e.g., heart disease, liver disease, kidney disease, and/or digestive disease)
(4) Individuals who are under treatment of alcohol dependence
(5) Individuals who are extremely irregular in eating habits
(6) Individuals who declare the allergy symptoms against drugs and/or foods
(7) Individuals who are participating in other clinical trials of drugs or health food, who participated in the last 4 weeks, or who are willing to participate after giving the informed consent.
(8) Individuals who have donated over 200 mL of blood and/or blood component within the last one month prior to the current study
(9) Males who have donated over 400 mL of blood and/or blood component within the last three months prior to the current study
(10) Females who have donated over 400 mL of blood and/or blood component within the last four months prior to the current study
(11) Males whose total blood collection volume exceeding 1200 mL
within the last twelve months prior to the current study (include the blood collection volume of the current study)
(12) Females whose total blood collection volume exceeding 800 mL
within the last twelve months prior to the current study (include the blood collection volume of the current study)
(13) Individuals who are judged as unsuitable for the study by the investigator for the other reasons
16
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 坂野 克久 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Katsuhisa Sakano |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company, Limited
日本語
臨床試験企画部
英語
Department of Parmaceutical Medical Business Sciences
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5 中信ビル4階
英語
3-3-5 Uchikanda, Chiyoda-ku, Tokyo
03-5297-3112
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 沼 政規 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masanori Numa |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company, Limited
日本語
企画営業部
英語
Sales department
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5 中信ビル4階
英語
3-3-5 Uchikanda, Chiyoda-ku, Tokyo
03-5297-3112
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company, Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kewpie corporation
日本語
キユーピー株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2017 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 06 | 月 | 09 | 日 |
2017 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 06 | 月 | 15 | 日 |
2017 | 年 | 12 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000031820
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000031820
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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