UMIN試験ID | UMIN000028028 |
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受付番号 | R000032094 |
科学的試験名 | 非糖尿病患者におけるもち米玄米中期的摂取の糖代謝改善効果に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/07/01 |
最終更新日 | 2018/07/16 21:25:36 |
日本語
非糖尿病患者におけるもち米玄米中期的摂取の糖代謝改善効果に関する研究
英語
The study of improving glycometabolic effect for non-diabetic patients by eating glutinous brown rice in the medium term
日本語
非糖尿病患者のもち米玄米中期的摂取の糖代謝改善効果
英語
The effect of improving glycometabolism for non-diabetic patients by eating glutinous brown rice in the medium term
日本語
非糖尿病患者におけるもち米玄米中期的摂取の糖代謝改善効果に関する研究
英語
The study of improving glycometabolic effect for non-diabetic patients by eating glutinous brown rice in the medium term
日本語
非糖尿病患者のもち米玄米中期的摂取の糖代謝改善効果
英語
The effect of improving glycometabolism for non-diabetic patients by eating glutinous brown rice in the medium term
日本/Japan |
日本語
非糖尿病者
英語
non-diabetec patients
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
もち米玄米を1日2食6週間継続摂取することで糖尿病と診断されていない日本人の糖代謝指標が改善するかを検討する
英語
The aim of study was to discuss whether improving glycometabolic index of Japanese who are not diagnosed with diabetes by continuing to eat glutinous brown rice twice a day for 6 weeks
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
平均BMI値及び体脂肪量の変化
英語
The change of mean BMI and body fat mass
日本語
空腹時採血における血糖値、HbA1c,グリコアルブミン,1,5-AG)、血清Cペプチド、インスリン、プロインスリン、LDLコレステロール、HDLコレステロール、中性脂肪の変化
英語
The change of plasma glucose, HbA1c, glycoalbumin, 1,5-AG, serum C-peptide, IRI, PI, LDL-C, HDL-C, and TG in fasting drawing blood
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 医療器具・機器/Device,equipment |
日本語
もち米玄米(6週間継続摂取、1日2食、1食は個々の日常生活の主食摂取量に準じた量)
英語
glutinous brown rice<GBR>
(eating for 6 weeks, twice a day, the amount of GBR per one meal which was based on the amount of individual stample food per one meal in everyday life)
日本語
白米または白色パン(6週間継続摂取、1日2食、1食は個々の日常生活の主食摂取量に準じた量)
英語
white rice<WR> or white bread
(eating for 6 weeks, twice a day, the amount of WR or white bread per one meal which was based on the amount of individual stample food per one meal in everyday life)
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
99 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
・佐川町立高北国民健康保険病院で人間ドック・健康診断を受診した者
・同意取得時において年齢が20歳以上の者
・本試験の参加にあたり十分な説明を受けた後、十分な理解の上、患者本人の自由意思による文書同意が得られた者
・管理栄養士が評価し、適切と判断した者
・普段の食事で白米または白色パンを摂取している者
英語
Persons who received medical checkup / medical examination at Sagawa Town Ko-hoku National Health Insurance Hospital
Persons whose age is 20 years or older at the time of acquiring consent
Persons who gained document consent by the patient's free intention after having sufficient explanation for participation in this study and having sufficient understanding
Persons evaluated and judged appropriateby a managed nutritionist
Persons who intake white rice or white bread with regular meals
日本語
・糖尿病の診断を受けている者
・経口血糖降下薬、インスリン、抗高脂血症薬を使用している者
・透析中の者
・妊娠中あるいは妊娠可能性がある女性、授乳中の女性
・1日あたりの純アルコール摂取量が男性40 g以上、女性20 g以上の者
・認知症の診断がついている者
・過去3ヶ月で4 kg以上の体重減少を認めた者
・試験期間中に長期間の旅行をする者
・長期間ステロイド製剤を使用中(内服、外用含め)の者
・日常的に間食をする者
・シフト制の勤務者
・自宅に冷凍庫がない者(もち米玄米保管ができない)
・普段玄米など全粒穀物を摂取している者
英語
Persons undergoing diagnosis of diabetes
Persons using oral hypoglycemic agents, insulin, and antihyperlipidemic drugs
Persons undergoing dialysis
Women who are pregnant or may become pregnant, and lactating women
Persons whose intake of pure alcohol per day is 40 grum or more for men and 20 grum or more for females
Persons with diagnosis of dementia
Persons who recognized weight loss of 4 kg or more in the past 3 months
Persons who will travel for a long period during the examination period
Persons who use steroid formulation for a long time (internal or external use)
Eating snacks on a daily basis
Shift system workers
Persons who do not have a freezer at home (They can not keep glutinous brown rice)
Persons who ingest whole grain such as brown rice usually
40
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 田中逸 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yasushi Tanaka |
日本語
聖マリアンナ医科大学
英語
St. Marianna University School of Medicine
日本語
代謝・内分泌内科
英語
Metabolism and Endocrinology
日本語
神奈川県川崎市宮前区菅生2-16-1
英語
2-16-1, Sugao, Miyamae-ku, Kawasaki city, Kanagawa prefecture
044-977-8111
y17tnk@marianna-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 中山太雅 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Taiga Nakayama |
日本語
佐川町立高北国民健康保険病院
英語
The Sakawa town Ko-hoku National Health Insurance Hospital
日本語
内科
英語
internal medicine
日本語
高知県高岡郡佐川町甲1687番地
英語
1687, Kou, Sakawa town, Takaoka-gun, Kouchi prefecture
0889-22-1166
t2nakayama@marianna-u.ac.jp
日本語
その他
英語
St. Marianna University School of Medicine
日本語
聖マリアンナ医科大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
none
日本語
なし
日本語
その他/Other
日本語
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
佐川町立高北国民健康保険病院
2017 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
非糖尿病者では、6週間でもち米玄米群は通常食群に比して1,5-AG値の有意な上昇を認めた。
英語
Non diabetes subjects increased 1,5-AG due to eating glutinous brown rice diet compared to Regular diet for 6 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2017 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000032094
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000032094
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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