UMIN試験ID | UMIN000028165 |
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受付番号 | R000032244 |
科学的試験名 | エイコサペンタエン酸高含有魚油摂取による伸張性収縮に伴う筋硬度への影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/07/20 |
最終更新日 | 2020/01/11 05:09:48 |
日本語
エイコサペンタエン酸高含有魚油摂取による伸張性収縮に伴う筋硬度への影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
Influence of ingestion of eicosapentaenoic acid-rich fish oil on muscle stiffness following eccentric contractions: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial
日本語
エイコサペンタエン酸の筋硬度への影響に関する試験
英語
Trial of eicosapentaenoic acid on muscle stiffness
日本語
エイコサペンタエン酸高含有魚油摂取による伸張性収縮に伴う筋硬度への影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
Influence of ingestion of eicosapentaenoic acid-rich fish oil on muscle stiffness following eccentric contractions: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial
日本語
エイコサペンタエン酸の筋硬度への影響に関する試験
英語
Trial of eicosapentaenoic acid on muscle stiffness
日本/Japan |
日本語
筋硬度
英語
muscle stiffness
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は、エイコサペンタエン酸(EPA)高含有魚油摂取の伸張性収縮に伴う筋硬度への影響を検証することを目的とする。
英語
The purpose of this study is investigating the influence of eicosapentaenoic acid (EPA) for muscle muscle stiffness following eccentric contractions.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
被験食を8週間摂取後、伸張性収縮を非利き手の上腕筋群に負荷する前後における
1)筋硬度
2)関節可動域
英語
After ingestion of tested materials for 8 weeks, subjects perform eccentric contraction (ECC) with elbow flexors. Before and after ECC,
1) muscle stiffness
2) range of motion
日本語
被験食を8週間摂取後、伸張性収縮を非利き手の上腕筋群に負荷する前後における
1)最大等尺性トルク
2)Visual Analog Scaleによる筋痛評価
英語
After ingestion of tested materials for 8 weeks, subjects perform eccentric contraction (ECC) with elbow flexors. Before and after ECC,
1) maximal isometric contraction torque
2) muscle soreness measured as a visual analog scale
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食:EPA高含有魚油
摂取量:2.4g/日
摂取期間:8週間
英語
Tested material: EPA-rich fish oil
Dosage: 2.4g/day
Duration: 8 weeks
日本語
被験食:コーン油
摂取量:2.4g/日
摂取期間:8週間
英語
Tested material: corn oil
Dosage: 2.4g/day
Duration: 8 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
健康であること
英語
Healthy male subjects
日本語
・週5回以上の筋力トレーニングを1年以上継続している者
・過去1年以上、筋力トレーニングやスポーツ活動を全く実施していない者
・重篤な肝臓、腎臓、心臓、呼吸器、内分泌、代謝疾患を有している者
・試験期間中、手術の予定のある者
・医薬品を常用している者
・研究結果への影響が考えられる食品を日常的に摂取している者
・食品アレルギーのある者
・他の臨床試験に参加している者
・運動に制限のある者
・ 臨床研究責任者が本試験参加に適切でないと判断した者
英語
Subjects with
/resistance training more than five times a week for a year /no resistance training or exercise during over a year /serious liver, kidney, heart, respiratory, endocrine or metabolic diseases/ scheduled for surgery during this study/ administration of regular medication/ regular administration of supplements which affect this study / food allergies/ participation of other clinical trial during this study/ restriction of exercise/ any reason in the opinion of the lead principal investigator not to take part in this study
24
日本語
名 | 英輔 |
ミドルネーム | |
姓 | 越智 英輔 |
英語
名 | Eisuke |
ミドルネーム | |
姓 | Ochi |
日本語
法政大学
英語
Hosei University
日本語
生命科学部
英語
Faculty of Bioscience
184-8584
日本語
東京都小金井市梶野町3-7-2
英語
3-7-2 Kajino-cho, Koganei, Tokyo, Japan
042-387-6337
ochi@hosei.ac.jp
日本語
名 | 英輔 |
ミドルネーム | |
姓 | 越智 |
英語
名 | Eisuke |
ミドルネーム | |
姓 | Ochi |
日本語
法政大学
英語
Hosei University
日本語
生命科学部
英語
Faculty of Bioscience
184-8584
日本語
東京都小金井市梶野町3-7-2
英語
3-7-2 Kajino-cho, Koganei, Tokyo, Japan
042-387-6337
ochi@hosei.ac.jp
日本語
法政大学
英語
Hosei University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
Nippon Suisan Kaisha Ltd.
日本語
日本水産株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
法政大学スポーツ研究センター研究倫理委員会
英語
Research Ethics Committee of Hosei University Sports Research Center
日本語
東京都町田市相原町4342
英語
4342 Aihara-cho, Machida, Tokyo, Japan
042-783-2732
tamatai@hosei.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
法政大学生命科学部(東京都)
(Hosei Univesity Faculty of Bioscience)
2017 | 年 | 07 | 月 | 20 | 日 |
https://jissn.biomedcentral.com
最終結果が公表されている/Published
https://jissn.biomedcentral.com
16
日本語
筋力および関節可動域については摂取群がプラセボよりも高かった。筋痛や腫脹、エコー強度は摂取群がプラセボ群よりも低かった。筋スティフネスは運動直後の関節角度150度において摂取群が低かった。
英語
MVC torque and ROM were significantly higher in the EPA group than in the PL group after ECCs. Muscle soreness, upper arm circumference, and muscle echo intensity were significantly higher in the PL group than in the EPA group after ECCs. In addition, muscle stiffness at 150 deg was significantly higher in the PL group than in the EPA group immediately after ECCs.
2019 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
日本語
健常男性
英語
Healthy men
日本語
8週の事前摂取ごに10回6セットの伸張性収縮を実施した。測定は運動前, 運動1, 2, 5日後に実施した。
英語
Subjects consumed either EPA 600 mg and DHA 260 mg per day or placebo supplement for 8 weeks prior to exercise. Moreover, they performed six sets of 10 ECCs at 100% maximal voluntary contraction (MVC) using a dumbbell. Measuremetns were assessed before exercise; immediately after exercise; and 1, 2, and 5 days after exercise.
日本語
なし
英語
No events
日本語
筋力、関節可動域、周囲計、筋痛、エコー強度、筋スティフネス
英語
Muscle torque, range of motion (ROM), upper arm circumference, muscle soreness, muscle echo intensity, and muscle stiffness
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2017 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2017 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2017 | 年 | 07 | 月 | 20 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 22 | 日 |
2017 | 年 | 11 | 月 | 23 | 日 |
2017 | 年 | 12 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2020 | 年 | 01 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000032244
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000032244
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |