UMIN試験ID | UMIN000028880 |
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受付番号 | R000033047 |
科学的試験名 | チョコレート摂取が脳に与える影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/08/30 |
最終更新日 | 2019/04/22 11:17:34 |
日本語
チョコレート摂取が脳に与える影響に関する研究
英語
A study to investigate the impact of chocolate ingestion on brain function
日本語
チョコレート摂取が脳に与える影響に関する研究
英語
A study to investigate the impact of chocolate ingestion on brain function
日本語
チョコレート摂取が脳に与える影響に関する研究
英語
A study to investigate the impact of chocolate ingestion on brain function
日本語
チョコレート摂取が脳に与える影響に関する研究
英語
A study to investigate the impact of chocolate ingestion on brain function
日本/Japan |
日本語
なし
英語
None
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
チョコレート摂取が脳に与える影響について評価する
英語
The aim of this study is to assess impact on brain function of intake chocolate
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
該当せず/Not applicable
日本語
MRI画像
英語
MRI brain image
日本語
1)特殊血液検査
2)心理評価
3)自覚評価アンケート
英語
1)Specialized blood exam
2)Neuropsychological test(Paper based cognitive )tests
3)Subjective evaluation questionnaire
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
チョコレートを経口摂取(8週間)
英語
chocolate (8 weeks).
日本語
プラセボチョコレートを経口摂取(8週間)
英語
Placebo chocolate (8 weeks).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
45 | 歳/years-old | 以上/<= |
69 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2)同意取得時に45歳以上69歳以下の健康な成人男女で、スクリーニング時に介護等の支援を受けずに日常生活を送っている者
英語
1) Subjects who competent to consent and give voluntary consent in writing with full understanding after receiving explanation of this study aim and contents.
2) Subjects who are healthy adults of both sexes above 45 years old- under 69 years old and live without receiving any care supports at the point of obtaining informed consent.
日本語
1)体内に金属製異物(ペースメーカー、クリップ、眼内異物、義眼、人工内耳、歯列矯正器具、インプラント(マグネット式)、人工心臓弁、人工関節、植込み型神経刺激装置、脳脊髄ドレインチューブ、金属ステント、弾丸などの金属破片等)がある者
2)頭部の手術歴のある者(幼年時代含む)
3)刺青、恒久的アイシャドー、恒久的アイブロー、恒久的まつげエクステンションがある者
4)金属研磨、板金、溶接、旋盤作業の職業歴がある者
5)閉所恐怖症の者
6)暗所恐怖症の者
7)MMSEの点数が25点以下の者
8)授乳中の者、妊娠している者、試験期間中に妊娠の予定、希望がある者
9)現在、何らかの慢性疾患を有し、薬物治療を受けている者
10)アスパルテーム・L-フェニルアラニン化合物を摂取できない者(フェニルケトン尿症の者)
11)スクリーニング前1ヶ月間に、他の臨床試験およびモニター試験に参加した者
12)カカオ、乳成分、大豆に対し、食物アレルギーを有する者
13)乳糖不耐症を有する者
14)カカオ製品を日常的に多量(高カカオチョコレート70g以上/週、ミルクチョコレート140g以上/週)に摂取している者
15)コーヒーを日常的に多量(3杯以上/日)に摂取している者
16)スクリーニング検査前3ヶ月間に、試験の結果に影響を及ぼす可能性がある医薬品、医薬部外品、サプリメント、健康食品、特定保健用食品、機能性表示食品を習慣的に服用・摂取していた者、また、試験中に服用・摂取の予定のある者(例えば、脳機能に関係した健康食品・サプリメント(イチョウ葉エキス、DHA、EPAを含むもの)やポリフェノールを多く含む健康食品(特定保健用食品のお茶(伊右衛門特茶、ヘルシア緑茶))等)
17)喫煙者(禁煙期間が1年未満の者も含む)
18)運動を週3回以上実施する者 ※運動:トレーニング的な運動
19)試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1) Subjects who metallic foreign bodies
2) Subjects who have history of head surgery (including childhood)
3) Subjects who have tattoo, permanent eye shadow, permanent eyebrow, and permanent eyelash extensions
4) Subjects who have history of occupational experience such as metallic abrasive, sheet-metal processing, welding, and lathe working
5) Subjects with claustrophobia
6) Subjects with nyctophobia
7) Subjects whose MMSE score is below 25
8) Subjects who are in pregnancy, lactation, or who are willing to become pregnant during this study
9) Subjects who are under treatment for chronic disorders
10) Subjects who cannot ingest aspartame L-phenylalanine compound (Subjects with phenylketonuria)
11) Subjects who participated in other clinical trial or monitor study within 1 month prior to screening
12) Subject with allergy to cacao, milk constituent and soy
13) Subjects with lactose intolerance
14) Subjects who highly intake cacao products on a daily basis (Cacao-rich chocolate: more than 70g/ week, Milk chocolate: more than 140g/ week)
15) Subjects who highly intake coffee on a daily basis (more than 3 cup of coffee/ day)
16) Subjects who intake medical chemical, quasi-drug, supplement, health food, foods for specified health use, foods with functions claims that potentially influence the outcome of this study, or subjects who plan to intake these during this study (such as health foods or supplement related to brain functions (including ginkgo leave extract, DHA and EPA) or health food containing high polyphenol (Tea of foods for specified health use(such as Iemon-Tokucha or Healthya Green Tea)) within 3 month prior to screening
17) Smokers (including subjects whose non-smoking period is less than 1 year)
18) Subjects who perform exercise more than 3 times a week
* Exercise: Training exercise
19) Subjects who is ineligible for this study due to principal investigator's judgment
150
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 小沢 耕介 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kousuke Ozawa |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究本部 菓子開発研究所 C&C技術開発センター
英語
Chocolate & Cacao Technology Development Center Confectionery R&D Laboratories
日本語
埼玉県鶴ヶ島市富士見6-1-2
英語
6-1-2 Fujimi, Tsurugashima-shi, Saitama 350-2201, Japan
049-279-1448
kousuke.ozawa@meiji.com
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 茂 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shigeru Imai |
日本語
株式会社クロエ
英語
CROee.INC
日本語
エビデンス事業部
英語
Evidence Division
日本語
東京都豊島区南池袋1-13-23 YSビル2F
英語
2F YS Build. 1-13-23 Minamiikebukuro Toshima-ku, Tokyo, Japan
03-5953-2108
imai@croee.com
日本語
その他
英語
CROee.INC
日本語
株式会社クロエ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
東京センタークリニック(東京都)、東京工業大学(東京都)
2017 | 年 | 08 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
132
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
2017 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000033047
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000033047
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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