UMIN試験ID | UMIN000029028 |
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受付番号 | R000033204 |
科学的試験名 | 長期間のチョコレート摂取によるヒトの脳機能 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/09/06 |
最終更新日 | 2019/12/09 10:44:34 |
日本語
長期間のチョコレート摂取によるヒトの脳機能
英語
Improvement of brain function due to long-term chocolate intake.
日本語
チョコレート摂取と脳機能
英語
Chocolate intake and brain function
日本語
長期間のチョコレート摂取によるヒトの脳機能
英語
Improvement of brain function due to long-term chocolate intake.
日本語
チョコレート摂取と脳機能
英語
Chocolate intake and brain function
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
チョコレートの長期間摂取がヒトの前頭葉・認知機能に与える影響を検討する。
英語
To investigate the effect of long-term administration of chocolate on human cognitive functions.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
Stroopカラーワードテスト
英語
Stroop color word test
日本語
脳血流、血液成分
英語
1) Cerebral blood flow
2) Blood composition
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
ダークチョコレート摂取群(4週間)
24g/日(135 kcal/日)
英語
Oral intake of dark chocolate (4 weeks)
24 g/day (135 kcal/day)
日本語
ホワイトチョコレート摂取群(4週間)
24.5g/日(145 kcal/日)
英語
Oral intake of white chocolate (4 weeks)
24.5 g/day (145 kcal/day)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
35 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)同意時の年齢が20歳以上である者。
2)研究参加について本人から文章で同意が得られる者。
3)健康診断において異常が無い者。
英語
1)Those who are more than 20 years old.
2)Those who agreed to participate in research.
3)Those who have no health problems.
日本語
1)喫煙習慣がある者。
2)カフェインを1日400㎎(コーヒー3杯)を超えて摂取している者。
英語
1)Those who have a smoking habit.
2)Those who intake caffeine more than 400 mg per day.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 住吉愛里 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Eri Sumiyoshi |
日本語
島根大学
英語
Shimane University
日本語
医学部
英語
Faculty of Medicine
日本語
〒693-8501 島根県出雲市塩冶町89-1
英語
89-1 Enya cho Izumo city 693-8501
0853-20-2114
erisumi@med.shimane-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 田邊洋子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoko Tanabe |
日本語
島根大学
英語
Shimane University
日本語
医学部
英語
Faculty of Medicine
日本語
〒693-8501 島根県出雲市塩冶町89-1
英語
89-1 Enya cho Izumo city 693-8501
0853-20-2113
tanabey@med.shimane-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Shimane University
日本語
島根大学
日本語
医学部
日本語
英語
日本語
文部科学省
英語
Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology
日本語
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日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2017 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31744119
最終結果が公表されている/Published
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31744119
20
日本語
ダークチョコレート(DC)摂取により、摂取前と比べてストループ課題及びD-CATのスコアが有意に改善した。さらにチョコレート摂取介入終了3週間後に同様の課題を行ったところ、改善効果が持続していた。しかしながら、ホワイトチョコレート(WC)摂取群においては、介入期間を通じて改善を認めなかった。さらに、DC摂取群では血中神経成長因子(NGF)濃度が、摂取前と比べて摂取後に有意に増加していた。介入終了3週間後には元のレベルに戻った。一方、WC摂取群においては、介入期間を通じて血中NGF濃度に変化は認めなかった。
英語
DC intake significantly increased the score of the SCWT and the D-CAT at Post compared with those at Pre. At 3 weeks after the end of the intervention (FU), the score of these tests remained at a higher level than those at Pre. However, WC intake group did not change throughout the intervention period. For the DC group, the level of Nerve Growth Factor (NGF) was increased at Post and returned to baseline at FU. However, WC intake group did not change throughout the intervention period.
2019 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
日本語
健常若年者(男性14名:女性6名;20-31歳)の日本人大学生を対象とした。
被験者は、非喫煙者、薬の服用がなく、高血圧症、糖尿病、消化器系疾患など明らかな臨床的症状がないことを基準とした。
英語
Healthy young subjects (14 men and 6 women, ages 20-31 years old) were recruited from Japanese undergraduate students.
Subjects were screened for the following inclusion criteria: nonsmokers, not medicated, and without obvious clinical symptoms and problems, such as hypertension, diabetes, and gastrointestinal disorders.
日本語
各被験者は実験の手順やリスクなどの説明を受けた後、インフォームドコンセントと書面による同意をした。
被験者は30日間、毎日ダークまたはホワイトチョコレートを摂取した(チョコレート摂取介入)。その介入前後、および介入終了3週間後に、身体特性、脳機能検査、前頭葉脳血流を測定した。血液は、介入前、介入期間中1、2、3、4週間目および介入終了3週間後に採取した。
英語
Each subject provided written and informed consent after all procedures and potential risks were explained.
Subjects took chocolate (dark or white) daily for 30 days (Chocolate intake intervention). The subjects' physical characteristics, cognitive function test, and PFCBF were recorded pre (Pre) and post intervention (Post) and at a follow up (FU) visit, 3 weeks after the end of the intervention. Blood was sampled before chocolate intake (Baseline), during the chocolate intake intervention (1, 2, 3 and 4 weeks) and FU.
日本語
特に無し
英語
Not applicable.
日本語
主要評価項目は、ダークチョコレート摂取により脳機能検査(ストループ課題、D-CAT)が改善するか、を評価した。第二評価項目は、ダークチョコレート摂取により血中ニューロトロフィン濃度の上昇を認めるか、を評価した。
英語
The primary outcomes were improvement of cognitive function by dark chocolate ingestion,estimated using the paper version of the SCWT (modified SCWT) and the D-CAT. Secondary outcome was elevated neurotrophin concentration in the plasma.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
2017 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000033204
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000033204
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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