UMIN試験ID | UMIN000030924 |
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受付番号 | R000035315 |
科学的試験名 | 野沢菜漬け製品摂取による体重抑制効果確認試験(パイロットスタディ) |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/01/23 |
最終更新日 | 2018/07/24 11:05:12 |
日本語
野沢菜漬け製品摂取による体重抑制効果確認試験(パイロットスタディ)
英語
Body weight control effect of Nozawana pickled product (a pilot study)
日本語
野沢菜漬け製品摂取による体重抑制効果確認試験(パイロットスタディ)
英語
Body weight control effect of Nozawana pickled product (a pilot study)
日本語
野沢菜漬け製品摂取による体重抑制効果確認試験(パイロットスタディ)
英語
Body weight control effect of Nozawana pickled product (a pilot study)
日本語
野沢菜漬け製品摂取による体重抑制効果確認試験(パイロットスタディ)
英語
Body weight control effect of Nozawana pickled product (a pilot study)
日本/Japan |
日本語
BMIが25以上30未満の20歳以上65歳以下の健康な男女
英語
A healthy male and female between 20 and 65 years old with a BMI of 25 or more and less than 30
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ランダム化試験立案のための野沢菜漬けの用量設定
英語
Dosage setting of Nozawana pickled product for randomized controlled trial
その他/Others
日本語
ランダム化試験立案のための野沢菜漬けの機能性評価
英語
Functional evaluation of Nozawana pickled product for randomized controlled trial
日本語
200gの野沢菜漬けを5日/週間以上食べることのできた人の割合
英語
Percentage of people who were able to eat 200 g of Nozawana pickled product (Nozawana Zuke) for 5 days / week or more
日本語
体重、BMI、体脂肪率、腸内細菌叢の変化
英語
Change in body weight, body mass index, body fat percentage and intestinal flora
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
1日200 gの野沢菜漬けを1ヶ月摂取する。
英語
Administration of Nozawana pickled product of 200 g/day for a month
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳以下の男女
(2)BMIが25以上30未満 の者
(3)当該試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
Candidate patients have to meet all the following inclusion criteria to participate in the study.
(1) Male and female aged 20 to 65 years old at the time of acquisition
(2) Persons whose BMI is 25 or more and less than 30
(3) A person who received a sufficient explanation about the examination, can understand the contents, obtains document consent by the principal
日本語
(1)試験結果に影響する可能性のあると思われる医薬品、機能性表示食品、特定保健用食品、健康食品等を常食している者
(2)現在、ダイエットをしている、またはダイエットを予定している者
(3)試験期間中に宿泊を伴う出張、旅行の予定がある者
(4)アルコール多飲者
(5)食生活が極度に不規則な者、生活リズムが不規則な者
(6)心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の罹患歴および現病歴がある者
(7)塩分制限のある人
(8)妊娠中または妊娠を予定している者、および授乳中の者
(9)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(10)薬物による継続的な治療を行っている者
(11)医薬品および食物(特に野沢菜漬け)にアレルギーがある者
(12)当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200mL献血を行った者
(13)当該試験開始3ヶ月前から全血400mL献血を行った男性
(14)当該試験開始4ヶ月前から全血400mL献血を行った女性
(15)当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(16)当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(17)試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Persons who regularly eat medicines, functional display foods, foods for specified health use, health foods, etc., which are likely to affect the test results
(2) Those currently on a diet or planning to diet
(3) Persons who are planning to travel on business with traveling during the examination period
(4) Heavy alcohol drinkers
(5) Persons with extremely irregular eating habits, those with irregular life rhythms
(6) Persons who have a history of severe disease history and current medical history in the heart, liver, kidney and digestive organs
(7) Persons with salinity limit
(8) Those pregnant or planning pregnancy, and those who are breastfeeding
(9) Participating in clinical trials of other medicinal products or health foods, within 4 weeks after completion of the study, or who plan to participate in other clinical trials after participating in the study
(10) Persons conducting ongoing treatment with drugs
(11) Persons who are allergic to pharmaceuticals and foods (in particular Nozawana pickled product)
(12) Those who donated blood donated from the previous month or started donating 200 mL of whole blood
(13) A man who donated 400 mL of whole blood three months before the start of the test
(14) Women who donated 400 mL of whole blood from 4 months before the start of the test
(15) A man who may donate more than 1,200 mL of whole blood from 12 months plus total blood draw amount of this test.
(16) Women who may donate more than 800 mL of whole blood from 12 months plus total blood draw amount of this test.
(17) Person who judged that participation in the examination is inappropriate by the investigator (medical doctor) or exam sharing physician
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 武藤倫弘 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Michihiro Mutoh |
日本語
国立がん研究センター
英語
National Cancer Center
日本語
予防研究部
英語
Epidemiology and Prevention Division
日本語
〒104-0045 東京都中央区築地5-1-1
英語
5-1-1 Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo 104-0045, Japan
03-3542-2511
mimutoh@ncc.go.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 坂野 克久 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Katsuhisa Sakano |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Co., Ltd
日本語
臨床試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
〒101-0047 東京都千代田区内神田3-3-5 中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo, Japan
03-5297-3112
k.s@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
National Cancer Center
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国立がん研究センター
日本語
予防研究部
日本語
英語
日本語
その他
英語
the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
日本語
農林水産省
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
はい/YES
KGC17C1
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Co., Ltd.
日本語
英語
チヨダパラメディカルケアクリニック
2018 | 年 | 01 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
1日に1パックでも食した日をカウントすると摂取率=99.5%であった。
HDL cholesterol、体脂肪率、BMIは減少傾向ではあるが、有意な差を認めなかった。
野沢菜摂取により、排便回数が増えた。
味は、2.8点と3点(普通)よりも若干美味しいという評価であった。
3ヵ月食べることの量は2.2パックと算出された。
英語
When counting the days of eating even one pack a day, the ingestion rate was 99.5%.
HDL cholesterol, body fat percentage, and BMI decreased, but no significant difference was observed.
The tested Nozawa vegetables ingestion increased the frequency of defecation.
The taste of tested Nozawa vegetables was slightly more delicious ( 2.8 points ) than normal (3 points).
The amount of the tested Nozawa vegetables who can eat 3 months was calculated as 2.2 packs.
日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2018 | 年 | 01 | 月 | 24 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 29 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 04 | 日 |
日本語
問診、身体計測(体重、BMI、体脂肪率)、生理学的検査、血液生化学検査、血液学的検査、腸内細菌検査 およびアンケート(連続して食べるために行った工夫やアイデア。連続して何日なら食べられるか。摂取が進んだ食材。)を解析し、本試験(ランダム化比較試験)の立案のための試験食品の摂取量、期間、統計学的パワー計算による人数設定を行っている。
英語
We analyzed the questionnaire, physical measurement (body weight, BMI, body fat percentage), physiological examination, blood biochemical examination, hematological examination, intestinal bacterial examination and questionnaire (ingenuity and idea for consecutive eating). We are now planning to design randomized controlled trial using Nozawa vegetables (the amount, the period, and the number of people by statistical power calculation).
2018 | 年 | 01 | 月 | 22 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000035315
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000035315
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |