UMIN試験ID | UMIN000031596 |
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受付番号 | R000036073 |
科学的試験名 | 食後の血糖値が高めのヒトを対象とした試験飲料摂取の有効性予備検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/03/05 |
最終更新日 | 2018/09/12 19:49:19 |
日本語
食後の血糖値が高めのヒトを対象とした試験飲料摂取の有効性予備検討試験
英語
Pilot study of the effect of test drink in subjects with postprandial hyperglycemia.
日本語
試験飲料摂取による血糖上昇抑制効果の検討
英語
Examination of inhibitory effect of test drink on postprandial hyperglycemia.
日本語
食後の血糖値が高めのヒトを対象とした試験飲料摂取の有効性予備検討試験
英語
Pilot study of the effect of test drink in subjects with postprandial hyperglycemia.
日本語
試験飲料摂取による血糖上昇抑制効果の検討
英語
Examination of inhibitory effect of test drink on postprandial hyperglycemia.
日本/Japan |
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健常な成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物抽出物含有飲料の食後の血糖上昇抑制効果を検討する。
英語
Examination of inhibitory effect of test drink containing plant extract on increase of postprandial blood glucose level.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後血糖値、血糖値変化量
英語
Postprandial blood glucose level, change of blood glucose level
日本語
血糖AUC値、血糖頂値
英語
Area under the curve of blood glucose level, maximum blood glucose level
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
水(単回摂取)→ウォッシュアウト期間→植物抽出物含有飲料(単回摂取)
英語
Intake of water (single ingestion) - washout period - beverage containing plant extract (single ingestion)
日本語
植物抽出物含有飲料(単回摂取)→ウォッシュアウト期間→水(単回摂取)
英語
Intake of beverage containing plant extract (single ingestion) - washout period - water (single ingestion)
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 年齢20歳以上64歳以下の健常な男女
2) 事前検査で負荷食品摂取後30分の血糖値が130 mg/dL以上199 mg/dL以下の者
3) 血糖のピーク値が30分の者を優先する
英語
1) Healthy males and females from 20 to 64 years of age
2) Blood glucose level at postprandial 30 minitues is ranged from 130 mg/dL to 199 mg/dL
3) Priority is given to those with a blood glucose peak of 30 minutes
日本語
1) 本研究食品の関与成分を多く含む食品あるいは健康食品を常用している者、またはダイエット用の健康食品を常用している者
2) 血糖代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品や特定保健用食品、機能性表示食品等の健康食品を常用している者
3) 事前検査時のBMI(kg/m^2)が18.5未満の者および30.0以上の者
4) 事前検査時の空腹時血糖値が126 mg/dL以上の者
5) 糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患等の重篤な疾患のある者およびその既往症を有する者
6) 研究に関連してアレルギー発症のおそれがある者
7) 治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患既往症を有する者
8) 摂取開始前の臨床検査値および測定値から、被験者として不適当と判断される者
9) 本研究への参加同意取得1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた者、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の者
10) 妊娠、授乳中あるいは研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
11) 生活習慣アンケートの回答結果から、被験者として不適当と判断された者
12) その他、実施医師責任者が被験者として不適当と判断した者
英語
1) Subjects who routinely use health food containing large amount of participating component or health food for diet
2) Subjects routinely taking medicine or health food which may influence glucose metabolism
3) Subjects who have body mass index (BMI) less than 18.5 kg/square meter or more than 30.0 kg/square meter
4) Subjects who have fasting blood glucose more than 126 mg/dL on preliminary examination
5) Subjects who has under treatment or a history of serious disease(e.g., diabetes, liver disease, kidney disease, or heart disease)
6) Subjects having possibilities for emerging allergy related to the current study
7) Subjects who are under medication or having a history of serious diseases for which medication was required
8) Subjects who are judged as unsuitable for the current study based on the results of clinical and physical preliminary examination
9) Subjects who have participated in other clinical study within the last one month prior to the current study or are planned to participate in other clinical study after informed consent for the current study
10) Subjects who are planned to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating
11) Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of lifestyle questionnaire
12) Subjects judged as unsuitable for the study by the investigator for other reasons
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 三浦 洋菜 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hirona Miura |
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医療法人社団盟生会 東新宿クリニック
英語
Higashi shinjuku Clinic
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院長
英語
Director
日本語
東京都新宿区大久保1-11-3
英語
1-11-3 Okubo Shinjuku-ku Tokyo
03-6233-8581
koike@meiseikai-cl.com
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 辻 紳介 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shinsuke Tsuji |
日本語
株式会社TTC
英語
TTC Co., Ltd.
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試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
東京都渋谷区恵比寿西1-20-2西武信用金庫恵比寿ビル
英語
Seibu Shinkin Bank Ebisu Bldg.,1-20-2, Ebisunishi, Shibuya-ku, Tokyo
03-5459-5329
s.tsuji@ttc-tokyo.co.jp
日本語
その他
英語
TTC Co., Ltd.
日本語
株式会社TTC
日本語
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英語
日本語
その他
英語
non-disclosure
日本語
非公開
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2018 | 年 | 03 | 月 | 05 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
食後30分の血糖値が高い成人男女24名を対象に、植物抽出物含有飲料と水を単回摂取させて、食後血糖値の上昇抑制効果を検討した。
その結果、主要評価項目および副次評価項目について、植物抽出物含有飲料と水の間に有意差は見られなかった。
安全性については、本研究期間中、いずれの被験者にも有害事象の発現は見られなかった。
英語
Twenty - four adult men and women with high blood glucose levels 30 minutes after a meal were given a single drink containing a plant extract and water, and the effect of suppressing an increase in postprandial blood glucose level was examined.
As a result, no significant difference was found between the botanical extract-containing beverage and the water in both the primary evaluation item and the secondary evaluation item.
Regarding safety, there were no adverse events in any of the subjects during this study, and there were no problems with safety.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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試験終了/Completed
2018 | 年 | 02 | 月 | 08 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 06 | 日 |
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英語
2018 | 年 | 03 | 月 | 05 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000036073
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000036073
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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