UMIN試験ID | UMIN000031904 |
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受付番号 | R000036428 |
科学的試験名 | イチョウ葉エキス配合爽心明ドリンクの脳血流に及ぼす影響に関する検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/04/01 |
最終更新日 | 2020/01/20 11:41:44 |
日本語
イチョウ葉エキス配合爽心明ドリンクの脳血流に及ぼす影響に関する検討
英語
Influence of "Soshinmei" drink containing ginkgo biloba extract on cerebral blood flow
日本語
イチョウ葉エキス配合ドリンクの脳血流に及ぼす影響に関する検討
英語
Influence of drink containing ginkgo biloba extract on cerebral blood flow
日本語
イチョウ葉エキス配合爽心明ドリンクの脳血流に及ぼす影響に関する検討
英語
Influence of "Soshinmei" drink containing ginkgo biloba extract on cerebral blood flow
日本語
イチョウ葉エキス配合ドリンクの脳血流に及ぼす影響に関する検討
英語
Influence of drink containing ginkgo biloba extract on cerebral blood flow
日本/Japan |
日本語
中医体質問診票における気虚または気鬱体質に含まれる健常人
英語
Healthy people belonging to qi deficiency or qi stagnation in the TCM quality table
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
イチョウ葉エキスの主成分には多数のフラボノイドとギンコライドが含有されている。フラボノイドは血管拡張作用、動脈硬化の改善、鎮痙作用、血糖値正常化等多彩な働きがある。また、イチョウ葉エキスの主な効果・効能は血流改善である。特に脳や毛細血管の血行が大変良くなるため認知症、高血圧、耳鳴り、神経痛、頻尿、冷え性、アレルギーの改善などに効果が期待できる。本試験は非侵襲性の検査装置NIRSを使用し、イチョウ葉エキス配合ドリンクが脳血流に及ぼす影響を調査することを目的にしている。
英語
Major ingredients of ginkgo biloba extract include flavonoids and ginkgolides. Flavonoids have several functions such as dilatation of vessel s, improvement of arteriosclerosis, Antispasmodic action and normalization of blood glucose level. Ginkgolides can mainly improve peripheral microcirculation, especially has a good function of improving cerebral and peripheral vascular circulation. Therefore, improvement of dementia, hypertension, tinnitus, neuralgia, polyuria, coldness, and allergies. In this study, a non-invasive examination device, NIRS is used to observe the effect of drink containing ginkgo leaf extract on cerebral blood flow.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
イチョウ葉エキス配合ドリンク服用1時間後の前頭前皮質におけるヘモグロビン変化量
英語
Changes of hemoglobin concentration in the anterior cortex 1 hour after taking the drink containing ginkgo biloba extract
日本語
日本語版中医体質問診票(CCMQ-J)における体質変化
自覚症状の変化(NRS)
英語
Changes of condition based on the Japanese version of Chinese Medicine Quality Inquiry Form(CCMQ-J)
Changes of subjective symptoms(NRS)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
爽心明ドリンク(クルクミン、イチョウ葉エキス、カルニチン、ヒハツ抽出物、糖転移ヘスペリジン配合)50mlの摂食
英語
Single intake of 50 ml of "Soshinmei" drink that contains curcumin, gingko leaf extract, carnitine, pickpea extract, glycosyl transfer hesperidin
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
健常者のうち、日本語版中医体質票(CCMQ-J)による東洋医学的に気虚、気鬱を呈する者
英語
Healthy people belonging to qi deficiency or qi stagnation in the Japanese CCMQ-J
日本語
これまでに精神科や心療内科の通院、もしくは受診されている者
向精神薬(抗精神病薬、抗不安薬、抗鬱薬、抗躁薬、睡眠導入剤等)を服用している者
脳血管疾患の既往歴がある者
普段から継続的にストレス対策の健康食品を摂取している者
試験期間中、抗血小板薬、抗血液凝固薬(ワルファリン等)を服用している者
出血しやすい体質の者
英語
Persons who visit psychiatric or psychosomatics department
Persons taking psychotropics (antipsychotics, anxiolytics, antidepressants, antimanics, sleep induction drugs, etc.)
Persons who have a history of cerebrovascular diseases
Persons who continuously take health food for stress
Persons taking antiplatelet drugs, anticoagulants (warfarin etc.) during the test period
Persons who are easy to bleed
40
日本語
名 | 甲 |
ミドルネーム | |
姓 | 西村 |
英語
名 | Ko |
ミドルネーム | |
姓 | Nishimura |
日本語
鈴鹿医療科学大学
英語
Suzuka University of Medical Science
日本語
東洋医学研究所
英語
Institute of Traditional Chinese Medicine
510-0226
日本語
三重県鈴鹿市岸岡町1275番地3
英語
1275-3, Kishioka, Suzuka-city, Mie, 510-0226, JAPAN
059-381-2385
ko-n@suzuka-u.ac.jp
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙木 |
英語
名 | Ken |
ミドルネーム | |
姓 | Takagi |
日本語
鈴鹿医療科学大学
英語
Suzuka University of Medical Science
日本語
東洋医学研究所
英語
Institute of Traditional Chinese Medicine
510-0226
日本語
三重県鈴鹿市岸岡町1275番地3
英語
1275-3, Kishioka, Suzuka-city, Mie, 510-0226, JAPAN
059-381-2385
Takagi17@suzuka-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Suzuka University of Medical Science
Institute of Traditional Chinese Medicine
日本語
鈴鹿医療科学大学 東洋医学研究所
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Zenyaku Kogyo Co., Ltd.
日本語
全薬工業株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
鈴鹿医療科学大学 東洋医学研究所
英語
Institute of Traditional Chinese Medicine, Suzuka University of Medical Science
日本語
三重県鈴鹿市岸岡町1275番地3
英語
1275-3, Kishioka, Suzuka-city, Mie, 510-0226, JAPAN
059-381-2385
ko-n@suzuka-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2018 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
47
日本語
イチョウ葉エキス配合ドリンクの摂取1時間後におけるNIRSによる前頭葉の酸素化ヘモグロビンの積分値が摂取前に比し有意に低下した。中医体質問診票による体質評価では、陽虚体質(体力が低下して体を温める機能が低下した状態)、陰虚体質(血や水が足りない状態)、痰湿体質(水分代謝が低下した状態)、湿熱体質(水分代謝が低下し、熱を帯びた状態)、血お体質(末梢循環が悪い状態)のスコアが摂取後に有意に改善した。自覚症状では、肉体的疲労感、精神症状が有意に改善した。ドリンク摂取による有害事象はみられなかった。
英語
Integrated value of oxygenated hemoglobin in the frontal lobe by NIRS at 1 hour after intake of drink containing ginkgo biloba extract significantly decreased. Yang deficiency, yin deficiency, sputum wet, wet heat, and blood stagnation constitutions significantly improved after intake. As for subjective symptoms, physical fatigue and mental symptoms significantly improved. There were no adverse events with drinking.
2020 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 03 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2018 | 年 | 04 | 月 | 06 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
2020 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000036428
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000036428
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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