UMIN試験ID | UMIN000034009 |
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受付番号 | R000038748 |
科学的試験名 | 食物摂取による糖代謝への影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/09/05 |
最終更新日 | 2021/05/25 16:54:31 |
日本語
食物摂取による糖代謝への影響に関する研究
英語
Study on the influence on sugar metabolism by food intake.
日本語
食物摂取による糖代謝への影響に関する研究
英語
Study on the influence on sugar metabolism by food intake.
日本語
食物摂取による糖代謝への影響に関する研究
英語
Study on the influence on sugar metabolism by food intake.
日本語
食物摂取による糖代謝への影響に関する研究
英語
Study on the influence on sugar metabolism by food intake.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy volunteer
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
先行研究より、食品に含まれる蛋白質、脂質、食酢(酢酸)、食物繊維は炭水化物と併食した場合、食後血糖値の上昇を緩和させる作用があることが報告されている。
本研究の目的は、これらの栄養成分の指標となる食品の量を変えて摂取することによって、各栄養成分の量が食後の血糖値変化にどのような影響を及ぼすのか検証し、その検証結果をもとに、さまざまな栄養成分を含む複合食品を炭水化物と併食したときの食後血糖値への影響を推定する情報を得ることである。
英語
Previous studies have reported that proteins, lipids, vinegar (acetic acid) and dietary fiber contained in foods have an effect of alleviating an increase in postprandial blood glucose level when cooked with carbohydrates.
The purpose of this study is to examine how the amount of each nutrient component affects the change in blood glucose level after meals by changing the amount of food serving as an indicator of these nutritional ingredients and ingesting them. By using the results of the verification, we obtain information to estimate the influence on the postprandial blood glucose level when combined foods containing various nutrients are cooked with carbohydrates.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
0,15,30,45,60,90,120分後の血糖値
英語
a blood-glucose level of before and 15,30,45,60,90,and 120 minutes after test food
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
10
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
白飯を5分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice in 5 minutes.
日本語
白飯200gとサラダチキン55gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 50 g of steamed chicken in 10 minutes.
日本語
白飯200gとサラダチキン110gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 110 g of stemade chicken in 10 minutes.
日本語
白飯200gとオリーブオイル14gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 14 g of olive oil in 10 minutes.
日本語
白飯200gとオリーブオイル28gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 28 g of olive oil in 10 minutes.
日本語
白飯200gと穀物酢15gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 15 g of grain vinegar in 10 minutes.
日本語
白飯200gと穀物酢30gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 30 g of grain vinegar in 10 minutes.
日本語
白飯200gと難消化性デキストリン5.2gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 5.2 g of indigestible dextrin in 10 minutes.
日本語
白飯200gと難消化性デキストリン10.4gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 10.4 g of indigestible dextrin in 10 minutes.
日本語
白飯200gとキャベツ50gを10分間で摂取する。
英語
Take 200 g of white rice and 50 g of cabbage in 10 minutes.
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
[1]試験参加の同意取得時点での年齢が20歳以上30歳未満の男女
[2]健康な者で慢性身体疾患がない者
[3]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解したうえで自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[4]指定された検査日に来所でき、検査を受けることの出来る者
[5]試験責任者が本試験への参加を適当と認めた者。
英語
[1]Aged between 20 and 29
[2]Individuals who are healthy and do not treat any disease
[3]Individuals whose written informed consent has been obtained
[4]Individuals who can have an examination on a designated check day
[5]Individuals judged appropriate for the study by the principal
日本語
[1]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[2]耐糖能異常、精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、高脂血症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[3]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
[4]肝、腎、心、肺、血液等の重障害の既往歴・現病歴のある者
[5]消化器官に併存疾患及び既往歴のある者(盲腸の既往歴は除く)
[6]BMIが30㎏/m2以上の者
[7]過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
[8]高度の貧血がある者
[9]試験食品にアレルギー症状の起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
[10]妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性のある者
[11]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、糖代謝関連を標榜する機能性表示食品、健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者(健康維持を目的とした摂取は可)
[12]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
[1]Individuals using medical products
[2]Individuals who are or are under treatment or have a history of Impaired Glucose Tolerance, mental disabilities, sleep disorder, hypertension, diabetes, fat metabolism or the other serious dysfunctions
[3]Individuals who used a drug to treat in the past 1 month (One-shot medicine of a headache, menstrual pain and a cold removes it.)
[4]Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, lung disease, or blood disease
[5]Individual who have digestive organ disease(disease of an appendix is removed)
[6]Individuals whose BMI is over 30 kg/m2
[7]Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400 mL in the past 3 months
[8]Individuals with serious anemia
[9]Individuals who are sensitive to test products or Individual with fear who causes severe allergy in a food and medical supplies
[10]Individuals who is pregnant or lactate
[11]Individuals who had a habit to ingest health-promoting foods, foods for specified health uses, health foods, or supplements of glycometabolism in the past 3 month or will ingest those foods during the test period
[12]Individuals judged inappropriate for the study by the principal
17
日本語
名 | 雅之 |
ミドルネーム | |
姓 | 八木 |
英語
名 | Masayuki |
ミドルネーム | |
姓 | Yagi |
日本語
同志社大学生命医科学部
英語
Faculty of Life and Medical Sciences, Doshisha University
日本語
糖化ストレス研究センター
英語
Glycative Stress Research Center
610-0394
日本語
京都府京田辺市多々羅都谷1-3
英語
1-3 Tatara Miyakodani,Kyotanabe City, Kyoto
0774-65-6394
myagi@mail.doshisha.ac.jp
日本語
名 | 雅之 |
ミドルネーム | |
姓 | 八木 |
英語
名 | Masayuki |
ミドルネーム | |
姓 | Yagi |
日本語
同志社大学生命医科学部
英語
Faculty of Life and Medical Sciences, Doshisha University
日本語
糖化ストレス研究センター
英語
Glycative Stress Research Center
610-0394
日本語
京都府京田辺市多々羅都谷1-3
英語
1-3 Tatara Miyakodani,Kyotanabe City, Kyoto
0774-65-6394
myagi@mail.doshisha.ac.jp
日本語
同志社大学
英語
Doshisha University
日本語
日本語
糖化ストレス研究センター
日本語
英語
日本語
同志社大学
英語
Glycative Stress Research Center,Faculty of Life and Medical Sciences, Doshisha University
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
総合科学技術・イノベーション会議のSIP(戦略的イノベーション創造プログラム)
英語
Japanese Council for Science, Technology and Innovation (CSTI), Cross-ministerial Strategic Innovation Promotion Program
日本語
同志社大学「人を対象とする研究」に関する倫理審査委員会
英語
Doshisha University
日本語
京都府京都市上京区今出川通烏丸東入
英語
Higashiiru Karasuma-dori Imadegawa Kamigyo-ku Kyoto
075-251-3158
ji-rinri@mail.doshisha.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2018 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
https://www.toukastress.jp/webj/article/2020/GS20-32.pdf
最終結果が公表されている/Published
https://www.toukastress.jp/webj/article/2020/GS20-25.pdf
20
日本語
基準食摂取前に試験食 A、B、C、E を高用量(H)摂取した場合、被験者のiAUCは基準食摂取時よりも低下する傾向が認められた。特に、試験食C摂取時のΔCmax、iAUCは、摂取用量が多いほど有意な低下が認められた(p< 0.05)。一方、試験食D摂取は食後血糖上昇抑制作用が認められなかった。また、試験食F摂取により被験者のΔCmax、iAUCは基準食摂取時よりも低下する傾向が認められた。さらに複合食品として、試験食G、H、I摂取した時、被験者のΔCmax、iAUCは基準食摂取時よりも有意な低下が認められた(p<0.05)。
英語
When the model foods A,B,C and E were ingested in high doses(H), the iAUC tended to be lower than that of the standard food. In particular,Delta Cmax and iAUC in test foodC were significantly decreased (p<0.05) and the effect was in a dose dependent manner. On the other hand, the model foodD did not have a suppressing effect on PPHG. As compared to the standard food, the complex foodF tended to lower Delta Cmax and iAUC, while the complex foodsG,H,and I significantly reduced Delta Cmax and iAUC (p<0.05).
2021 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
日本語
健康な 20歳代男女20名(男性 8名、女性12名、23.3 ± 1.8歳)
英語
The subjects were 20 healthy young men and women(8men,12women,23.3+-1.8years).
日本語
被験者は以下の選択基準に合致した20名とした。
試験参加の同意取得時点での年齢が 20歳以上 30 歳未満の男女。健康な者で慢性身体疾患がない人。本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同
意できる人。指定された試験日に来所でき、試験を受けることができる人。試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた人。
英語
There were 20 subjects who met the following selection criteria. Men and women between the ages of 20 and 29 at the time of obtaining consent to participate in the study. Study participants were healthy persons without chronic illness.
日本語
特になし。
英語
None.
日本語
AUC,Cmax
英語
AUC,Cmax
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 10 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
介入11:白飯200gとキャベツ100gを10分間で摂取する
介入12:白飯200gとギョウザ150g、ポン酢しょうゆ15gを10分間で摂取する。
英語
[Interventions/Control_11]Take 200 g of white rice and 100 g of cabbage in 10 minutes
[Interventions/Control_12]Take 200 g of white rice, 150 g of dumpling, 15 g of ponzu sauce in 10 minutes.
2018 | 年 | 09 | 月 | 03 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000038748
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038748
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |