UMIN試験ID | UMIN000034047 |
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受付番号 | R000038810 |
科学的試験名 | 食品の機能性に関するアンケート調査 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/09/07 |
最終更新日 | 2022/05/01 17:01:38 |
日本語
食品の機能性に関するアンケート調査
英語
A questionnaire research on the food function
日本語
食品の機能性調査
英語
Research on the food function
日本語
食品の機能性に関するアンケート調査
英語
A questionnaire research on the food function
日本語
食品の機能性調査
英語
Research on the food function
日本/Japan |
日本語
食習慣が正常な健常成人
英語
Heathy adults with normal food habit
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
大麦粉ホットケーキの満腹感維持機能を小麦粉ホットケーキと比較検討する
英語
To compare the sustaining effect of satiety between pancakes made with barley flour mix or wheat flour mix.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
日本語
・VASによる満腹指数
英語
Satiety index calculated by Visual Analog Scale (VAS)
日本語
・重量法による摂取カロリー
英語
Calorie intake estimated by weight
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
小麦粉のホットケーキミックス
ミックス(100g)に全卵(50g)と牛乳(50mL)を混合して焼成する。
ウォッシュアウト:1週間後
英語
Pancake made with wheat flour mix
Backed with blended wheat flour mix (100g), whole egg (50g), and milk (50ml)
Wash out period; 1 weeks after the first test
日本語
大麦粉のホットケーキミックス
ミックス(100g)に全卵(50g)と牛乳(50mL)を混合して焼成する。
ウォッシュアウト:1週間後
英語
Pancake made with barley flour mix
Backed with blended barley flour mix (100g), whole egg (50g), and milk (50ml)
Wash out period; 1 weeks after the first test
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
同意取得時の年齢が20歳以上59歳以下の健常な成人男女
英語
Healthy adult men and women: above 20 years old and less than 59 years old at the date of informed consent signature.
日本語
1) 心血管疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、呼吸器疾患、糖尿病の現病または既往がある者
2) 悪性疾患の既往がある、または慢性疾患に対する治療を行っている者
3) 現在、薬剤による治療を行っている者
4) 薬剤・食物アレルギーの既往のある者
5) 食物繊維サプリメント(海藻、コンニャク、サイリウムなどから調整した食物繊維含有製品)や全粒穀物(全粒小麦、玄米、ライ麦、大麦などを含む)を継続して摂取している者
6) 現在妊娠中または授乳中、あるいは妊娠の可能性のある者
7) 喫煙習慣のある者
8) 過去1ヶ月以内に他のヒト臨床試験に参加している、もしくは現在他のヒト臨床試験に参加している者
9) 薬物依存・薬物乱用で治療中もしくはその既往がある者
10) 排便が1週間のうち5日以上ない者
11) その他、試験責任医師が不適格と判断した者
英語
1) The person who suffered from cardiovascular disease, liver disease, kidney disease, digestive organ disease, respiratory disease, diabetes mellitus, or person with those past histories
2) The person who have a history of malignant disease or who are undergoing treatment for chronic diseases
3) The person who are taking a medication
4) The person with a history of drug or food allergy
5) .The person who uses dietary fiber rich supplement (containing seaweed, konjac, psyllium) or whole grain foods (whole grain wheat, brown rice, rye, barley) daily.
6) Pregnant person, person with the intention of the pregnancy during the study time, the person whom I am nursing
7) The person with smoking habbit
8) Person participating in an examination to apply a clinical study now or a history of the participation within one month
9) The person with drug dependency or abuse or the existing above medical history
10) The person whose stool frequency: is not more than 5 days in a week.
11) Others. the person who judged an examination responsibility doctor to be inappropriate as a subject
20
日本語
名 | 誠一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 青江 |
英語
名 | Seiichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Aoe |
日本語
大妻女子大学
英語
Otsuma Women's University
日本語
家政学部食物学科
英語
Faculty of Home Economics Department Food Science
102-8357
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho,Chiyoda-ku,Tokyo
+81-3-5275-6048
s-aoe@otsuma.ac.jp
日本語
名 | 誠一郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 青江 |
英語
名 | Seiichiro |
ミドルネーム | |
姓 | Aoe |
日本語
大妻女子大学
英語
Otsuma Women's University
日本語
家政学部食物学科
英語
Faculty of Home Economics Department Food Science
102-8357
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho,Chiyoda-ku,Tokyo
+81-3-5275-6048
s-aoe@otsuma.ac.jp
日本語
その他
英語
Otsuma Women's University, Faculty of Home Economics, Department of Food Science
日本語
大妻女子大学
日本語
家政学部食物学科
日本語
英語
日本語
その他
英語
Showa Sangyo Co., Ltd.
Research Center for Fundamental Technologies
日本語
昭和産業株式会社
日本語
基盤技術研究所
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
大妻女子大学生命科学研究倫理委員会
英語
Otsuma Women's University Life Science Research Ethics Committee
日本語
東京都千代田区三番町12
英語
12 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo, Japan
03-5275-6408
kenkyu.s@ml.otsuma.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
大妻女子大学(東京都)/Otsuma Women’s university (Tokyo)
昭和産業株式会社/ Showa Sangyo Co., Ltd. (Chiba)
2018 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
http://www.jasso.or.jp/contents/magazine/manual/26-3.html
未公表/Unpublished
http://www.jasso.or.jp/contents/magazine/manual/26-3.html
25
日本語
大麦粉ホットケーキ(BP)は,小麦粉ホットケーキ(WP)と比較して,空腹感および予想食事量のVAS評価値を有意に低下させ,満腹感と満足感のVAS評価値を有意に増加させた(p <0.05). 空腹感のVAS評価値における曲線下面積(AUC)はBP群がWP群に比べて有意に低値を示し,満腹感ならびに満足感のAUCは,BP群がWP群に比べて有意に高値を示した(p <0.05).また,BPはWPと比較して,適度な満腹感が得られるまで自由に摂取させた昼食のエネルギー摂取量を12.3%低下させた(p <0.05).
英語
Baked barley pancakes (BP) significantly reduced the VAS scores of hunger and prospective food consumption, and increased fullness and satiety before lunch compared to wheat pancakes (WP) (p<0.05). Energy intake at lunch subsequent to BP consumption was significantly lower than WP (p<0.05).
2022 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
健康な日本人男女
英語
healthy Japanese men and women
日本語
被験者の募集は,昭和産業株式会社の従業員男女に対する社内公募により行った.
英語
The recruitment of subjects was conducted by in-house recruitment of male and female employees of Showa Sangyo Co., Ltd.
日本語
なし
英語
None
日本語
エネルギー摂取量は,規定の昼食の摂取重量から算出した.
被験者の空腹感,満腹感,予想食事量,満足感は,朝食と昼食の前後にビジュアルアナログスケール(VAS)を使用して評価した.
英語
Energy intake from the lunch was measured from a self-served plate of food minus left over waste. Subjects perception scores on hunger, fullness, prospective food consumption, and satiety were assessed using a visual analogue scale (VAS) before and after the breakfast and lunch.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 07 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000038810
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038810
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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